Godaste semlorna med vit sirap

Semlor är väldigt gott och jag brukar baka det en gång per år efter min mammas recept. Istället för socker använder jag vit sirap, eller vit baksirap som det hette förut. Den gör att semlorna blir riktigt mjuka och fina. Kan även tipsa om att ersätta sockret i bulldeg med vit sirap.

Semlor

12-15 stycken semlor. Ugn 225 grader.
Gräddas i 8-10 minuter.

25 gram jäst
75 gram smör eller margarin
3 dl mjölk
1 kryddmått salt
3 matskedar vit sirap
1 ägg
9-11 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Till pensling: 1 uppvispat ägg

Smula jästen i en bunke. Smält smör/margarin och häll i mjölken. När blandningen är lagom varm – häll en del över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Blanda i salt, vit baksirap, ägg, och ca 6-8 deciliter av mjölet. Låt jäsa i 30 minuter under duk.

Blanda ut bakpulver i 1 dl mjöl och tillsätt detta till degen, samt ytterligare mjöl vid behov. Hur mycket mjöl som behövs beror mycket på om du knådar degen med degspade eller för hand eller använder assistent.

Dela degen i 3 delar och sedan varje del i 4 eller 5 bitar, beroende på hur stora/små semlor du vill göra. Jäs i 30 – 40 minuter under duk.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och ställ in i ugnen.

…och efter cirka 10 minuter är dina semlor klara, och du kan låta dem svalna på ett galler under en duk. Sedan är det bara att fylla semlorna med mandelmassa och grädde.

Smakligt semmelfika!

PS. Låt dig inte avskräckas av att degen ska jäsas och sedan arbetas ytterligare med. Använder du assistent så är mitt tips att lyfta upp degkroken, lägga på en handduk och låta jäsa på plats. Sedan är det bara att ha i bakpulver utblandat med vetemjöl och låta det blandas in i degen.

Annonser