Recept

Tekakor

Det här är min mammas recept så det är sedan några år. Jag har bytt ut sockret mot vit sirap, vilket gör att de blir luftiga och riktigt mjuka och goda. Istället för vanligt vetemjöl använder jag vetemjöl med fullkorn.

Tekakor

Cirka 25 st. Ugn 200 grader C.

5 dl mjölk
150 gram smör
1 dl vit sirap

14 dl vetemjöl med fullkorn (ca)
1/2 tsk salt
50 gram jäst
1/2 tsk bikarbonat

1. Värm degvätska fingervarmt, dvs smält smör och blanda sedan i mjölk och vit sirap.

2. Lös upp jästen i lite av degvätskan i en bunke.

3. Blanda en del av mjölet med bikarbonat och salt. Häll i detta i bunken tillsammans med resten av degvätskan. Tillsätt sedan mjöl så att degen släpper från bunken men inte är för torr.

4. Arbeta samman för hand eller som jag i assistenten.

5. Jäs under duk strax under 1 timme.

6. Dela degen i två bitar och kavla ut lagom tjockt. Ta ut tekakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper.

7. Jäs under duk 30 minuter.

8. Grädda 7-8 minuter.

Semlor

Semlor är väldigt gott och jag brukar baka det en gång per år efter min mammas recept. Istället för socker använder jag vit sirap, eller vit baksirap som det hette förut. Den gör att semlorna blir riktigt mjuka och fina. Kan även tipsa om att ersätta sockret i bulldeg med vit sirap.

Semlor

12-15 stycken semlor. Ugn 225 grader.
Gräddas i 8-10 minuter.

25 gram jäst
75 gram smör eller margarin
3 dl mjölk
1 kryddmått salt
3 matskedar vit sirap
1 ägg
9-11 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Till pensling: 1 uppvispat ägg

Smula jästen i en bunke. Smält smör/margarin och häll i mjölken. När blandningen är lagom varm – häll en del över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Blanda i salt, vit baksirap, ägg, och ca 6-8 deciliter av mjölet. Låt jäsa i 30 minuter under duk.

Blanda ut bakpulver i 1 dl mjöl och tillsätt detta till degen, samt ytterligare mjöl vid behov. Hur mycket mjöl som behövs beror mycket på om du knådar degen med degspade eller för hand eller använder assistent.

Dela degen i 3 delar och sedan varje del i 4 eller 5 bitar, beroende på hur stora/små semlor du vill göra. Jäs i 30 – 40 minuter under duk.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och ställ in i ugnen.

…och efter cirka 10 minuter är dina semlor klara, och du kan låta dem svalna på ett galler under en duk. Sedan är det bara att fylla semlorna med mandelmassa och grädde.

Smakligt semmelfika!

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s